1. Stropitoarea de mana are avantajul ca fiecare planta in parte va primi cantitatea exacta de umezeala, iar apa ajunge direct la radacini. Dezavantajul la udarea cu stropitoare este ca necesita experienta si informatii despre cantitatea necesara fiecarei plante in functie de dimensiuni si sezon, dar mai ales timp alocat acestei operatiuni.
2. Cu aspersoare semi-profesionale cu sau fara programatoare mecanice, electronice individuale. Avantajele sunt costurile relativ scazute al materialelor si udare uniforma cu conditia unei reglari a unghiurilor de udare corecte pentru aspersoare, dar mai ales o pozitionare corecta a acestora fiind vorba de aspersoarele rotative cu dispersie si aspersoare oscilante, ambele cu unghi reglabil.Dezavantajele ar fi fiabilitate scazuta a aspersoarelor, imposibilitatea reglarii cantitatii de apa din sol in functie de conditiile din teren, lungimi semnificative de teava pentru alimentarea aspersoarelor ce lucreaza individual, lipsa unui programator central obliga la supravegherea si intretinerea continua a acestui sistem, suprafetele mici rectangulare si spatiile verzi inguste nu pot fi irigate cu astfel de sisteme destul de imprecise.
3. Sisteme profesionale automate de irigat gradina, acestea sunt amplasate sub nivelul solului, de unde duzele de stropit de tip pop-up se ridica la suprafata sub presiunea apei numai in timpul functionarii iar la incetarea stropirii acestea se retrag automat in pamant, facand astfel posibila utilizarea libera a gazonului si tunderea acestuia. Duzele se monteaza pe aspersoare reglabile astfel incat sa se poata acoperi toata zona ce trebuie stropita.
Functionarea intregului sistem este dirijata de un panou de comanda corelat cu un sensor perceptiv la starea vremii. Programarea regimului de stropire va lua in considerare starea vremii, precum si caracteristicile plantelor aflate pe suprafata deservita. In cazul ploilor, exista un senzor de ploaie care opreste panoul de comanda si, implicit, stropirea.
Ca avantaje se pot enumera ca distributie uniforma a apei in sol o cantitate optima de apa distribuita controlat pe zone ore de udare, deci eficienta maxima/sistem ce functioneaza complet independent, fara intretinereposibilitati nelimitate de irigare pentru orice suprafete cu ajutorul duzelor interschimbabile sau al celor cu unghi reglabil care ofera o irigare extrem de precisa.In aceeasi categorie se incadreaza sistemele de irigat prin picurare a gradinilor.
Sunt mult mai economice decat cele prin aspersie si, evident, ecologice, tinand cont ca apa a devenit o resursa extrem de importanta. Daca in cazul unui sistem de irigat prin microaspersie o buna parte din apa folosita se pierde prin evaporare sau ajunge direct in panza freatica, un sistem de irigat prin picurare trimite apa exact acolo unde planta are nevoie, la radacina.
Cantitatea de apa pe care o folosesc este mult mai mica, insa acest sistem de irigat se adreseaza exclusiv plantelor. Dar cum in gradina stau si oamenii, acestia nu vor beneficia de racoarea pe care o imprastie un aspersor. Evaporarea apei inseamna pierdere, dar prin aceasta pierdere ia nastere atmosfera racoroasa atat de apreciata intr-o gradina.