Sisteme de irigare

Sisteme de irigare

Deficitul de umiditate in sol este o problema reala pentru culturile din Romania, de aceea irigarea acestora reprezinta o mare speranta pentru omenire, cel putin in ceea ce priveste asigurarea hranei. 

sisteme irigatii

Prin instalarea unor sisteme performante de irigare, riscurile privind productivitatea si rentabilitatea in agricultura scad considerabil. Aceasta metoda are rolul sa suplimenteze alimentarea cu apa in timpul perioadelor secetoase, sa creasca astfel randamentul culturilor.

Apa folosita pentru irigatii poate avea diferite proveniente: poate fi extrasa din rauri, canale, rezervoare sau chiar din panza freatica, insa nu fara consultarea in prealabil a unui specialist in geologie

In prezent sunt mai multe metode de irigare:
Irigarea prin scurgerea la suprafata este potrivita pentru terenurile nivelate si poate fi de doua tipuri:

  • Irigarea pe brazde paralele
  • Irigarea pe fasii

Irigarea prin scurgere gravitationala acesta metoda foloseste apa de ploaie stransa intr-un bazin colector si de unde se va scurge, ulterior, conform principiului gravitational. Aceasta metoda este una foarte economica.

Irigarea prin aspersiune este una dintre cele mai vechi metode de irigare la suprafata a terenurilor si este potrivita pentru toate tipurile de culturi.

Irigatia subterana este unul dintre cele mai complexe sisteme de irigare din prezent.

Cele mai avantajoase sunt sistemele de irigare prin picurare care pot fi folosite atat in gradini, cat si pentru culturile de camp. Acestea reprezinta o metoda foarte eficienta, deoarece permite dozarea unor cantitati reduse de apa in intervale scurte de timp si sunt menite sa reduca risipa de apa, prin impiedicarea scurgerii ei in adancimea solului, unde radacinile plantelor nu ajung. Acestea sisteme de irigare pot fi folosite si pentru fertilizarea solului cu diferiti nutrienti, proces numit fertirigare.

De regula, pentru udarea gazonului si a gradinilor, cea mai populara optiune o reprezinta sistemele subterane de irigare dotate cu aspersoare telescopice.

Sistemele moderne de irigatii te pot scuti de multe eforturi ce tin de ingrijirea gazonului si a gradinii. Aceste solutii nu doar ca vor asigura un randament mai bun al micilor culturi si un aspect mereu ingrijit al curtii, dar ajuta si la economisirea timpului si, pe termen lung, chiar si bani. In plus, sunt accesibile si la indemana oricui si se pot particulariza in functie de nevoile fiecarui tip de teren si cultura.